Предстои обявяване на грипна епидемия във Великотърновска област и Шуменска, грипна ваканция

...
Предстои обявяване на грипна епидемия във Великотърновска област и Шуменска, грипна ваканция
Коментари Харесай

Грипна епидемия във Велико Търново и Шумен, предлагат неприсъствено обучение за учениците във Варна

Предстои обявяване на грипна зараза във Великотърновска област и Шуменска, грипна почивка не се планува, в образователните заведения, където има по-голям брой болни възпитаници, ще се минава в отдалечена форма на образование.

Очаква се грипната зараза за Търново да бъде оповестена от 30 януари, до 5 февруари, след координиране на данните с Министерството на здравеопазването. 

 

Областният действен щаб за битка с грип и остри респираторни болести в Шумен пък взе решение за оповестяване на грипна зараза в региона от 31 януари до 7 февруари, съобщиха след съвещание на щаба от Регионалната здравна ревизия (РЗИ).

Временните противоепидемични ограничения се постановат поради внезапното нарастване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания на територията на региона през предходната седмица.

По данни от наблюдението на здравните управляващи, в интервала 22-28 януари, записаните случай в Търново са 209,18 на 10 хиляди души население спрямо 148,82 на 10 хиляди души през миналата седмица.

 

Шумен също показва повишената заболяваемост от грип и остри респираторни болести, регистрирани са епидемиологични стойности от 269 на 10 хиляди души, за спиране на епидемиологичния развой.

В лечебните заведения за болнична помощ следва прекратяване на свижданията. В лечебните заведения за извънболнична здравна помощ ще бъдат лимитирани плановите съвещания на здрави бременни дами и деца, както и профилактичните прегледи и наложителните имунизации и реимунизации.

Ще бъде проведен прецизен ежедневен филтър от медицинските експерти в детските градини и ясли, както и в центровете за обществени услуги за недопускане на деца и лица с клинични признаци за остри заразни заболявания.

Задължително е носенето на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, в профилирани институции за даване на обществени услуги и в обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни, както от медицинския личен състав, по този начин и от гости.

 

Щабът за бора с грипа и острите респираторни болести във Варна пък предлага образованието на учениците да е неприсъствено от 30 януари до 5 февруари.

Това заяви след съвещание на щаба шефът на Регионалната здравна ревизия в крайморския град проф. Цонко Паунов.

Предложението ще се изпрати до министерствата на опазването на здравето и на образованието. Неприсъственото образование се отнася за учениците в цялата област.

Към момента най-голяма е заболеваемостта във възрастовите групи от пет до 14 и от 15 до 29 години. Общата заболеваемост в региона се е вдигнала на 246 на 10 хиляди души.

Припомняме, че през предходната седмица на територията на региона беше обявена грипна зараза, само че учениците продължиха присъствено образование. Заболеваемостта преди седмица беше 213,68 на 10 хиляди души население.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР